Till skillnad från en del andra operatörer så äger vi samtliga helikoptrar som vi flyger. Vi varken lånar, leasar eller hyr in resurser från andra, och undviker på så vis vi att utsätta oss och våra kunder för att flyga i maskiner som vi inte själva tar hand om och underhåller. Detta utgör en vital del i säkerhetsarbetet här på HeliAir Sweden.

Sidorna nedanför innehåller lite av varje om de modeller vi flyger, samt de helikoptrar vi opererar i vår egen flotta.

AS350 (B2, B3, B3+, B3e)

Eurocopter AS350 Écureuil (Ekorre) är en single-engine turbinhelikopter ursprungligen designad och tillverkad i Frankrike av Aérospatiale, numer Airbus Helicopters, idag världens största helikoptertillverkare räknat i såväl omsättning som antal levererade turbinhelikoptrar. Förutom tillverkningen i Frankrike och Tyskland så produceras det även helikoptrar i Brasilien, Australien, Spanien och USA. I USA säljs den under namnet AStar, och till exempel i Brasilien där den tillverkas av Airbus dotterbolag Helibras har man idag tillverkat ungefär 350 stycken Ekorrar (nio av tio helikoptrar som byggs i Brasilien går till den inhemska marknaden, medan resten exporteras till länder i Syd- och Mellanamerika).

EC120

The EC120 B is a helicopter type developed by Eurocopter, now days knows as the Airbus Helicopters H120. The helicopter is very user friendly, cost effective with good safety margins.

The helicopter type was developed and put into production late 1990 and since then around 700 EC120 B have been produced with more than 400 operators. The helicopter can carry up to 4 passengers whilst still maintaining good comfort. The seats both in the front and in the back are energy-attenuating to provide the passengers with the best safety possible.

EC-135 T2+, Helicopter VIP Transportation in Sweden.

EC135T2+

Mer information kommer.

BELL-UH1H (HUEY)

Bell UH-1H Iroquis är en helikopter som utvecklades för militärt bruk, och den flög för första gången den 20 oktober 1956. Den är en single-engine turbinhelikopter med tvåbladiga huvud- och stjärtrotorer.

Den ursprungliga beställningen av UH-1 kom i mars 1960, och den var då den första turbinhelikoptern som producerades for US Military. Över 16 000 exemplar av Hueyn har tillverkats sedan dess. Den flögs först under Vietnamkriget, där den efter sitt ursprungliga namn UH-1 döptes till Huey. Ungefär 7 000 exemplar av helikoptern tjänstgjorde i Vietnam, där även vår egen Huey har ett förflutet med 202 skarpa uppdrag bakom sig. Tidiga modeller utrustades med Lycoming T53 motorer, med effekter som varierade från 700 upp till 1 400 hp. De civila modellerna 204 och 205 utvecklades med Hueyn som grund, och började levereras till marknaden redan 1961. På tidigt 80-tal hade över 12 000 exemplars levererats från Bell och Agusta Bell tillsammans med ett stort antal Hueys konverterade för civilt bruk.